Semira Vikström

Rektor på Visättraskolan i Huddinge kommun

Presentation

Sedan hösten 2013 arbetar Semira Vikström som rektor på Visättraskolan, en kommunal F-6 skola med ca 400 elever inskrivna, i Huddinge kommun. Visättra som område definieras idag av polismyndigheten som ett utsatt område.

Visättraskolan har utvecklats från en skola som elever och vårdnadshavare sökte sig bort från till en skola som genomsyras av ledorden kunskap, trygghet och trivsel. Hösten 2012 fick Visättraskolan 22 nedslag i Skolinspektionens tillsyn av verksamheten. Sex år senare fick skolan den högsta bedömningen på samtliga områden i Skolinspektionens regelbundna kvalitetsgranskning, och lyftes fram av myndigheten som ett gott exempel.

I grunden är Semira legitimerad lärare i svenska, svenska som andra språk och religionskunskap i årskurs 4-9. Semira var vinnare av Stora skolledarpriset 2020 och hon vann även utmärkelsen Årets rektor på Skolledare 21-galan samma år. Semira har föreläst både i Sverige och utomlands om skolutvecklingsfrågor och hon har ett brinnande intresse för systematiskt kvalitetsarbete.

Tillsammans med Visättraskolans biträdande rektor med ansvar för elevhälsan, Erik Hall, skolans pedagogiska utvecklingsledare Dounya Hayyoun och skolforskaren Ingrid Hylander, har Semira skrivit tre böcker som handlar om Visättraskolans utvecklingsarbete:

  • Elevhälsa i praktiken – Hur gör vi? (Liber 2020)
  • Skolutveckling i praktiken – Konkreta exempel (Liber, 2022)
  • Elevhälsa i praktiken (Liber, utkommer sommaren 2022

Fler av Preparus utbildare

Malin Frykman

Processledare inom digitalisering och lärande på Foxway Education

Kristina Bähr

Barnläkare, chefshandledare, författare, tidigare skolöverläkare

Lena Edlund

Leg. lärare i fritidshem, fd förskollärare och rektor, numera författare och föreläsare.

Annelie Karlsson

Specialpedagog och författare, legitimerad lärare, specialpedagog och rektor.

Erik Hall

Biträdande rektor med ansvar för elevhälsan på Visättraskolan i Huddinge kommun

Semira Vikström

Rektor på Visättraskolan i Huddinge kommun

Scroll to Top