Alexander Skytte

Idrottslärare, författare, autist.

Presentation

Alexander Skytte är verksam som idrottslärare på en F-6 skola i en kommun strax norr om Stockholm. Han driver Facebooksidan Bokstavspedagogen, skriver för tidningen Skolvärlden och är författare till boken Pojken med extra allt (2020). När Alexander gick i 4:an blev han diagnotiserad med ADHD som skulle komma att sätta en stämpel på den förvirring och de missförstånd som kretsade kring honom och hans skolgång. Alexander har stött på många hinder genom sin uppväxt och i skolan, där ett barn som inte fungerar som alla andra snabbt får möta på motstånd. Han lyckades ta sig igenom skolan och arbetar idag aktivt med att sprida kunskap om NPF och hur man skapar positiva, pedagogiska förhållningssätt där möjligheter att säga ja och utmana elever ersätter nedärvda, dysfunktionella förhållningssätt med målsättning att öka tillgängligheten och delaktigheten i verksamheten.

I den här föreläsningsserien ger Alexander er ett unikt inifrån perspektiv på hur det är att gå i skolan som elev med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf). Alexander Skytte är lärare, författare och känd för många genom bloggen Bokstavspedagogen – och har själv diagnoserna adhd och autism.

Kunskaperna om npf ökar inom lärarkåren, men att se de bakomliggande orsakerna till ett beteende, varför eleverna gör som de gör, är ibland svårt. Alexander Skytte berättar på ett gripande sätt om sina erfarenheter från en turbulent skolgång och reflekterar över hur vi som lärare kan möta elever som honom själv. Ni får lära er om hur problematiken kan se ut i olika åldrar, hur känslighet kan visa sig på olika sätt och hur vi som lärare kan möta hela människan och göra skoldagen lite bättre för elever med npf.

Länkar:

UR Play – “Varför bråkade Alexander?”

TV4 – “Alexander var hemmasittare – nu är han lärare och hjälper andra”

Intervju med Helena Reistad på YouTube

Autism.se – “Alexander fokuserar på lösningar”

Attention – “Pedagogen med egna bokstäver”

 

Fler av Preparus utbildare

Mia Bäcklin

Leg. logoped & röstergonom. Utbildar & handleder i professionell röst- och talteknik och hållbar rösthälsa.

Stefan Lindström

Legitimerad lärare, IKT-pedagog och föreläsare.

Stojanka Drinic

Rektor på Östermalmsskolan, förändringsledare, "Årets digitaliseringsledare 2020" och föreläsare.

Stefan Hertz

Legitimerad lärare åk 4-9 i SO, certifierad förändringsledare och diplomerad coach.

Sabina Hasselgren

Socialpedagog, föreläsare och coach med medlemstjänst för NPF-föräldrar.

Skolbyrån

Leg lärare åk 4-9 samt gymnasiet, författare, föreläsare och handledare inom skolutveckling och elevhälsa.

Scroll to Top